Dit was zo`n beetje mijn eerste gedachte bij het horen van het woord ‘geldscripts’. Ik maakte ook geen enkele koppeling met een financieel psycholoog. Wat moet ik in mijn werk nu met deze term én bovenal wat kan ik nu leren van een financieel psycholoog? Juist, een heleboel.
Ken jij dat beeld ook? Je belt aan, de deur zwaait open en een vriendelijke persoon nodigt je uit om binnen te komen. Al struinend door het huis kom je allerlei ruimtes tegen, maar wat valt je op? Op de vloer geen laminaat of vloerbedekking. De vloer is kaal, de muren kunnen een ‘sausje’ gebruiken en wat staat er tot je verbazing in de woonkamer? Juist, een enorm aquarium. Je laat je gedachten de vrije loop en vraagt voorzichtig welke vissen je voorbij ziet zwemmen. Zijn het exoten? Jazeker én die behoeven een speciale verzorging. En die verzorging kost geld.
Wat doet geld met ons? Zo oud de wereld is, is er al een ruilmiddel. Stenen, munten of briefgeld. Geld is een middel om in je bestaan te voorzien, maar wat betekent dat nu eigenlijk ‘in je bestaan voorzien’?
In je bestaan voorzien betekent voor iedereen ‘iets anders’. Dat ‘iets’ krijg je mee, mee vanuit je opvoeding door je ouder(s) en/of verzorger(s). Zonder dat wij het beseffen worden wij als individuen geconfronteerd met de financiële wandeling van degene die ons voorbereiden op de wereld die op ons wacht. En daar zit nu juist datgene wat ons als vereniging is gaan interesseren. Wat doet geld met het individu én wat kan bijdragen om de compliance van de belastingplichtige te verhogen? Is postbus 51 relevant of kan de school participeren? De bijdragen door deze ‘derden’ zijn mooi, maar de echte input van het gebruiken van de ‘pot met geld’ vormt zich in de opvoeding.
Wat brengt mij dat als invorderaar en deurwaarder? Is het gewauwel? Dat is aan jou, maar let op: de psyche is complexer dan jij en ik nu kunnen bedenken. Is het waar dat financiële psychologie een bijdrage kan leveren om anders te denken over geld en mensen? Financiële psychologie biedt handvatten om (belemmerend) gedrag te herkennen en te doorbreken. De menselijke maat én financiële psychologie gaan hand in hand. Werkelijk? Dat denk ik wel. Ben je overtuigd? Dan mag je ons symposium écht niet missen. Omcirkel de datum van 14 juni in je agenda en ga als een speer naar de website www.vvdi.nl en schrijf je in. Ben je al lid, top! Ben je nog geen lid? Dan prikkelen wij jou om je aan te melden én gebruik te maken van onze symposium actie. Leuk hoor, maar wat levert mij dit op? Kennis, en als professional mag die kennis ook verwacht worden. Je bent hoe dan ook het gezicht van de bv Nederland. Dat vraagt om kennis en die kennis reiken wij jou aan. Doe je mee? Let op: vol = vol, tot de 14de:)
Comentarios