top of page

Geselecteerd bericht

Man aangehouden voor fraude met Covid-19 zorgbonus subsidie en TOGS-regeling


Het Openbaar Ministerie maakt bekend dat de FIOD op 28 oktober een 25-jarige man uit Utrecht aangehouden. De verdachte zou meerdere pogingen hebben gedaan om zorgbonus subsidies van in totaal circa EUR 3,2 miljoen te incasseren op een buitenlandse rekening. Ook is het vermoeden dat de man geprobeerd heeft voor een totaal bedrag van EUR 52.000 misbruik te maken van TOGS-steunregeling. Deze regeling is opgezet om ondernemingen die door het Corona-virus in (financiële) nood verkeren te ondersteunen. Als de aanvragen van verdachte waren goedgekeurd en uitbetaald, hadden de medewerkers in de zorg en de ondernemingen die door COVID-19 in financiële nood verkeren, mogelijk geen gebruik kunnen maken van deze door de overheid gefaciliteerde regelingen.


Daarnaast wordt hij verdacht van belastingfraude met onjuiste aangiften omzetbelasting en witwassen. De man is gisteren voorgeleid aan de raadkamer en de voorlopige hechtenis is verlengd met 90 dagen.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een melding van de Belastingdienst. Het vermoeden is dat de verdachte in de periode 2019 meerdere onjuiste aangiften omzetbelasting heeft ingediend. Hij had diverse ondernemingen opgericht die vermoedelijk geen economische activiteiten hadden. Nadat de Belastingdienst een vragenbrief stuurde waarin een onderbouwing werd gevraagd, werd de vennootschap of eenmanszaak ontbonden.


Optreden tegen misbruik coronacrisis

De coronacrisis haalt bij heel veel mensen het beste naar boven. Helaas zien sommigen kansen voor fraude. Misbruik maken van de coronacrisis is maatschappelijk onacceptabel. De opsporingsdiensten en het OM geven prioriteit aan de bestrijding van misbruik van deze situatie en treden hiertegen hard op. Indien mogelijk met een snelle interventie gericht op het stoppen hiervan.#corona,#crisis,#misbruik,#TOGS-steunregeling,#ondernemers,#mkb,#zorgverlener,

#zorgbonus,#belastingfraude

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page