top of page

Geselecteerd bericht

‘Meten met de menselijke maat’ een feest van (her)erkenning!




Een symposium organiseren net nu alle beperkingen van COVID-19 achter ons liggen? Ga er maar aan staan! Kantoren blijven leeg, thuiswerken is de norm en dan probeert de VVDI daar ‘een bres in te slaan’? Waren de collega`s bereid om in de auto of het ov te stappen om zodoende een gehele dag meegenomen te worden in het brein van de mens? Jazeker en meer dan dat! Het was een rijk gevuld en gemêleerd gezelschap dat zelfs (zeer) lange files trotseerde. Het symposium ‘Meten met de menselijke maat’ was er voor- en door alle medewerkers van de Belastingdienst.

Oké, tijd voor een kritische kanttekening. Wat heeft deze dag nu eigenlijk effectief opgeleverd? Klinkende munt? Compliance? Of was het zo`n dag om lang onderuit de pauzes af te wachten?

Op de eerste plaats: bewustzijn. Weer zo`n kreet! Absoluut en weet je waarom? Deze dag was meer dan ‘ervaren en waarnemen’. Door deze dag zijn de facetten van het menselijke brein nader belicht er is ingezoomd op wie wij als schepsel zijn én wat dat vernuftige brein van ons kan en juist niet kan. Op welke wijze komt het individu tot een financiële besluitvorming? En hoe ga je om met belastingschuld?

Door de dag heen werden wij door Anne Abbenes (van het Financial Psychology Institute Europe®) in samenspel met Hans Kappen meegenomen van de geschiedenis tot het heden. Met aansprekende feiten over het verhalen van belastingschuld in het verre verleden tot de huidige praktijk en de (nabije) toekomst. Wat brengt weerstand, aversie in ons brein op? Onderdrukking, repressie en wellicht taal? Waar het verleden met repressie als marteling, foltering en uitstoting de mens dwong om compliance te zijn is het heden juist gericht om de mens met de juiste support in het juiste vaarwater te houden en te krijgen. Door het tactisch inzetten van de tool ‘taal’ maakt dat een wereld van verschil!

En wat bracht het nog meer dan ‘bewustzijn’? Herkenning! Huh? Juist, herkenning. Kan dat dan met bewustzijn? Jazeker, het een sluit het ander niet uit én juist met het thema ‘Meten met de menselijke maat’ kwamen deze twee termen tot een smeltkroes.

Waar de Belastingdienst voor de buitenwacht de schijn heeft van een organisatie waar geen oog is voor de mens maar slechts als ‘belastingsubject’ gerekend moet worden kwam het bij veel deelnemers tot een samensmelting van principes en deugden die zij al jaren uitdragen, maar niet tot herkenning en/of erkenning heeft geleid.

Dat betekent dat de Belastingdienst de ‘menselijke maat’ al tot de finesses heeft doorgevoerd? Laat je nakijken! Dit antwoord is vanzelfsprekend te verwachten, want dat is niet waar. De Belastingdienst heeft een weg te gaan waarin haar rol en verantwoordelijkheid in een veranderde wereld tot andere en nadere vragen en keuzes stelt. De mens staat centraal, maar de uitvoering van ‘de opdracht’, mag niet leiden tot een negatiever resultaat. Het is aan de Belastingdienst om te balanceren op dit dunne koord, maar het evenwicht zijn de medewerkers. Zonder dat evenwicht stort de Belastingdienst zich in de afgrond en daarom: zet de mens centraal en compliance zal het resultaat wezen.

 
 
 

Commentaires


bottom of page