top of page

Geselecteerd bericht

Onderzoek KPMG: rol CAF-team in toeslagenschandaal overdreven

Het experimentele fraudebeleid van het speciale opsporingsteam CAF van de Belastingdienst blijkt uiteindelijk bij slechts 7 van de 591 dossiers, oftewel 1 procent, daadwerkelijk te hebben geleid tot een selectie op onder meer nationaliteit.

Dat constateert accountantsbureau KPMG na onderzoek van alle fraudedossiers die het CAF-team sinds 2013 onder handen heeft gehad. Daarover schrijven Trouw en Taxlive.


Eén dossier leidde in 2019 tot de toeslagenaffaire. Een kinderopvangorganisatie was er toen uitgepikt voor een strenge fraudecontrole, omdat ze kinderen opving met een dubbele nationaliteit. KPMG concludeert na onderzoek dat het CAF-team bij de meeste dossiers (84 procent) wel volgens de rechtsbeginselen heeft gewerkt.

Bij 102 dossiers was de informatie niet compleet, of had KPMG vragen. In die gevallen waren fraudesignalen niet opgepikt of het ontbrak aan een duidelijk advies. De 7 dossiers waar wel wat mis is, worden nog verder onderzocht.

Volgens vertrekkend staatssecretaris Van Rij heeft het CAF-team een ‘onevenredig’ groot deel van de blaam gekregen voor de toeslagenaffaire.


Bron: Taxlive

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page