top of page

Geselecteerd bericht

Tijdelijke commissie uitvoeringsorganisatie doet onderzoek naar haperende dienstverlening overheidDe 'menselijke maat' is verloren gegaan bij de uitvoering van het overheidsbeleid. De Tweede kamer heeft daarom een tijdelijke commissie ingesteld die moet uitzoeken waar het zo mis gaat tussen “balie en beleid” Afgelopen maandag is de commissie begonnen met een reeks openbare hoorzittingen. Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen was de eerste geïnterviewde en schudde de voorbeelden zo uit zijn mouw. Van oorlogsveteranen met posttraumatisch stresssyndroom die onvoldoende hersteltijd kregen van uitkeringsinstantie UWV. Of van voormalige dwangarbeiders uit de Tweede Wereldoorlog die op hun toeslagen werden gekort toen de Duitse staat hun alsnog een zogeheten 'getto-uitkering' gunde. De Nationale ombudsman krijgt jaarlijks ruim 30.000 klachten of meldingen van burgers die door uitvoeringsinstanties van het kastje naar de muur worden gestuurd en terug.


De AVB deelt de mening dat de politiek meer oog zou moeten krijgen voor de uitvoering van de wetten die zij zelf indienen. Ambtenaren van de Belastingdienst geven aan dat zij weinig gehoord worden bij de invoering van nieuwe- wet en regelgeving, waardoor zij worden opgezadeld met onwerkbare wetgeving. De AVB vindt dat er meer geluisterd moet worden naar de werkvloer, en maakt zich binnen het proces invordering hier hard voor. Ambtenaren van de Belastingdienst weten goed in te schatten wat er nodig is bij complexe hulpvragen, zij zouden binnen de wettelijke kaders de ruimte moeten krijgen om hun eigen afwegingen te maken. De ambtenaar zou meer kunnen betekenen voor de burger als er minder gestuurd zou worden op efficiency, het behalen van teamdoelstellingen en budgetten.


Op vrijdag 30 oktober heeft de tijdelijke commissie een hoorzitting gepland staan met de Belastingdienst. Er zal gesproken worden met Judith de Glopper, afdelingshoofd Particulieren Den Haag, Brenda Jacobs-Moerland, teamleider relatiebeheer en regie Stellateam, Willem-Jan Huijssoon, strategisch adviseur bij team uitvoeringstoets, directoraat-generaal Belastingdienst, Arie-Jan van ’t Zelfde, plaatsvervangend hoofd beleid, directie Algemene Fiscale Politiek (MvF), Jasper Wesseling, directeur-generaal Fiscale Zaken (MvF), Frances Diepstraten*, plaatsvervangend directeur-generaal Belastingdienst, Bas van den Dungen, secretaris-generaal (MvF) en Arne Benjamins, voorzitter Ondernemingsraad.


De openbare hoorzittingen zijn live te volgen.#ombudsman,#UWV,#SVB,#Belastingdienst,#uitvoeringsproblemen,#overheid,#tussenwalenschip,#overheidsbeleid,#menselijkemaat,#ambtenaren,#politiek

71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page