top of page

Geselecteerd bericht

WHOA hold your horses!?

Bijgewerkt op: 10 jan. 2021


Op 1 januari 2021 treedt de nieuwe Wet Homologatie Onderhands Akkoord in werking, afgekort WHOA. Deze wet helpt bedrijven die door hoge schulden failliet dreigen te gaan terwijl ze nog levensvatbare activiteiten hebben. Deze bedrijven worden in de gelegenheid gesteld om een doorstart te maken door hun schulden te reorganiseren. Maar ook bedrijven met onvoldoende overlevingskansen kunnen voordeel hebben bij de WHOA. Zij kunnen zonder faillissement de onderneming stoppen.


Wat verandert er?

In de huidige situatie (tot 1 januari 2021) kan een noodlijdend bedrijf alleen zijn schulden saneren wanneer alle schuldeisers en aandeelhouders instemmen met het saneringsvoorstel. Dit betekent dat als er één schuldeiser of aandeelhouder niet meewerkt, het akkoord van de tafel is en dat kan leiden tot faillissement van de onderneming.


Met de komst van de WHOA per 1 januari 2021 gaat de schuldenaar in overleg met zijn schuldeisers. Er worden afspraken gemaakt om te komen tot een schuldenregeling en deze worden vastgelegd in een conceptakkoord. Vervolgens wordt er gestemd over dit conceptakkoord. Daarna bevestigt de rechtbank (homologatie) het akkoord op de voorgestelde schuldenregeling. Ook als niet alle schuldeisers of aandeelhouders instemmen kan er een akkoord bereikt worden over de voorgestelde schuldenregeling. Er is dan sprake van een dwangakkoord. Alle schuldeisers en aandeelhouders moeten zich aan het akkoord houden en genoegen nemen met een eventuele gedeeltelijke afboeking van hun vordering of uitstel van betaling.


De rest van dit artikel is beschikbaar op onze vvdi-community voor onze leden.


Nog geen lid? Meld je dan hier aan. We hebben nu een leuke actie naast 3 maanden gratis lidmaatschap ontvang je een cadeaubon voor Rituals of de autowasstraat t.w.v. 20,00 euro!


#mkb,#whoa,#schulden,#crisis,#bedrijfsbeëindiging,

#faillissement,#crediteuren,#debiteuren,#ondernemers,

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page