top of page

Geselecteerd bericht

De WHOA "een vloek of een zegen"?



auteur: Maurice Buijense


De WHOA is geruisloos per 1 januari 2021 inwerking getreden. Er kan geconcludeerd worden dat de inwerkingtreding met stille trom heeft plaatsgevonden. Dat doet de WHOA geen recht, want dit stukje wetgeving heeft ingrijpende betekenis voor het faillissementsrecht. Op 29 december 2020 is er vanuit de vereniging al eerder de nodige uitleg gegeven. De WHOA is voor ons als leden niet meer nieuw, maar wat betekent de WHOA in de juridische praktijk? En heeft de media ook lucht gekregen van deze “faillissementsescape”? Met andere woorden, is de WHOA een zegen of een vloek voor bedrijvig Nederland? Ik neem jullie aan de hand van mediaberichten en jurisprudentie mee in de eerste maanden WHOA.


Het Financieel Dagblad kopte op 28 januari 2021 “WHOA is nog onbekend en dus gaan bedrijven onnodig failliet”. Volgens dit artikel is er sprake van een “drempel” voor ondernemers. De overheid moet investeren in een campagne om te voorkomen dat levensvatbare bedrijven onnodig failliet gaan.


Die campagne is er echter wel geweest, alleen niets groots. En wees eens eerlijk, wanneer komt wetgeving wel breed in het nieuws nu alles draait om Covid-19? Op 6 oktober 2020 was minister Dekker, als politiek verantwoordelijke, optimistisch. Hij sprak de volgende woorden uit:


“Als een meerderheid van schuldeisers van een onderneming in ernstige financiële problemen het samen eens wordt over de afbetaling van schulden, kan het niet zo zijn dat één individuele

schuldeiser of aandeelhouder daar een stokje voor steekt. Juist om te voorkomen dat bedrijven

dan omvallen, maken we het in dit soort situaties makkelijker om tot een schuldsanering te komen

en het bedrijf voort te zetten. Dat is goed voor werknemers, ondernemers én schuldeisers.”


1 januari 2021 ligt nu ruim 2 maanden achter ons. De politiek en media zijn optimistisch, maar wat zegt de rechtspraktijk?


Uit de jurisprudentie kunnen 2 interessante uitspraken inzicht geven over de reikwijdte en toepassing van de WHOA. Deze 2 uitspraken richten zich op de afkoelingsperiode, het dwangakkoord, de observator en het tijdelijk opheffen van (executoriale) beslagen.


De rest van dit artikel is beschikbaar op onze vvdi-community voor onze leden.

Nog geen lid? Meld je dan hier aan.

Bronnen:

Rechtbank Amsterdam: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2021:84

Rechtbank Den Haag:

Tijdschrift Financiering, Zekerheden & Insolventierechtpraktijk: “Misbruik van de WHOA”, mr. M.J. van der Meer, februari 2021.

Financieel Dagblad:

Rijksoverheid:

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/10/06/nieuwe-wet-helpt-faillissementen-te-voorkomen


95 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page