top of page

Geselecteerd bericht

Gedupeerden inzake toeslagen krijgen een afkoelingsjaar


Het is nogal een bewogen tijd als wij het hebben over de toeslagenaffaire binnen de Belastingdienst. Elke keer verneem ik weer aanvullingen op de eerste berichten met betrekking tot het uitbetalen van een tegemoetkoming.


Mijn blog van vandaag gaat over een nieuw amendement bij de wet die herstelbetalingen regelt vanwege de toeslagenaffaire. Het amendement ingediend door Lodders en Van Weyenberg beperkt een jaar lang de mogelijkheden van schuldeisers om schulden te mogen innen van gedupeerden van de toeslagenaffaire. Vooralsnog moet zowel de wet als het amendement nog worden aangenomen door de eerste kamer. Het is de bedoeling dat het in gaat met terugwerkende kracht vanaf 29 januari 2021.


Doel van het voorstel

Het wetsvoorstel en amendement is onderdeel van de hersteloperatie is er om alle gedupeerden een nieuwe start te geven. Het amendement is opgesteld om ruimte te creëren en rust te brengen bij gedupeerden met schuldenproblematiek. Op dit moment is het namelijk nog niet bij elke gedupeerde duidelijk hoe de schuldpositie er voor staat. Dit amendement biedt een afkoelingsperiode van een jaar, dan hebben de gedupeerden een jaar de tijd om hun schuldpositie in kaart te brengen en na te denken over oplossingen hiervoor. Zonder een afkoelingsperiode zouden schuldeisers zich meteen kunnen verhalen op de tegemoetkoming die de gedupeerden ontvangen.


Deze afkoelingsperiode is er voor alle gedupeerden, zowel voor gedupeerden die een bedrag van €30.000,- ontvangen, maar ook voor hen die een lagere tegemoetkoming krijgen. De afkoelingsperiode gaat in op het moment dat de tegemoetkoming uitbetaald is door Belastingdienst/Toeslagen. Tijdens deze periode zullen schuldeisers hun invorderingsmaatregelen moeten staken. De gedupeerden dienen contact op te nemen met de schuldeisers en aangeven dat er sprake is van een afkoelingsperiode en hen verzoeken de invordering te staken op grond van dit wetsvoorstel en amendement. De reden hiervoor is, dat niet alle schuldeisers op de hoogte zullen zijn of er sprake is van een afkoelingsjaar, als zij niet weten dat er sprake is van toeslagenschuld.


Het voorstel in de praktijk

De rest van dit artikel is beschikbaar op onze vvdi-community voor onze leden.

Nog geen lid? Meld je dan hier aan.
Bron: NVVK


19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page