top of page

Geselecteerd bericht

TOZO: wat, wie, en wanneer?


Vanwege de coronacrisis zijn door de overheid een aantal maatregelen genomen die ondernemers in zwaar weer financiële tegemoetkoming moeten bieden. Een hier van is de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers, ook wel TOZO genoemd, welke nog ingezet zal worden tot eind juni 2021. In deze blog zal ik hier uitleg over geven.


Wat is de Tozo-maatregel?

De Tozo-maatregel is een tijdelijke regeling om zelfstandigen, ook zzp-ers, inkomensondersteuning te bieden zodat zij in tijdens de coronacrisis hun levensonderhoud kunnen voorzien. De regeling is enkele keren verlengd en aangepast, de laatste wijziging is de Tozo 4, deze is van toepassing tussen 1 april 2021 en tot 1 juli 2021. Het betreft een inkomensondersteuning voor levensonderhoud, dit is een aanvulling op je huishoudinkomen tot het sociaal minimum. In principe is dit een gift (dit hoeft dus niet terug betaald te worden). Tenzij er sprake was van hogere inkomsten dan voorheen geschat. Je geeft de hoogte van je geschatte huishoudinkomen door bij je aanvraag en gedurende de uitkeringsperiode geef je door wat het daadwerkelijk is geweest. Hierdoor kan het dus zijn dat er achteraf toch een deel terug betaald dient te worden.


Een belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen voor deze regeling is dat het totale inkomen als gevolg van de coronacrisis onder het bijstandsniveau is gekomen. De uitkering vult het inkomen aan tot het sociaal minimum.


De regeling bestaat uit twee voorzieningen:

- Een inkomensondersteuning voor levensonderhoud, deze vult het huishoudinkomen aan tot het sociaal minimum;

- Een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal € 10.157,-.


Voor wie is de Tozo-regeling?

Deze regeling is voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp'ers, die in de knel komen door de coronacrisis. Ook AOW’ers met een eigen bedrijf kunnen gebruik maken hierop en een beroep doen op een lening voor bedrijfskapitaal. Dit geldt ook wanneer je niet in Nederland woont, maar in een ander EU-land (inclusief Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland) en in Nederland je bedrijf hebt en sociale premies betaalt. De aanvraag voor bedrijfskapitaal kan je indienen bij de gemeente Maastricht.

Voor de overige die niet in de laatste categorie vallen, geldt dat een aanvraag ingediend kan worden bij je eigen woongemeente. Hiervoor is een digitaal formulier beschikbaar.


De rest van dit artikel is beschikbaar op onze vvdi-community voor onze leden.

Nog geen lid? Meld je dan hier aan.


Bron: Rijksoverheid en KvK


27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page